rugpjūčio 5 D.

Pienligė – Simptomai Ir Gydymas

Vaginalinė kandidozė, geriau žinoma kaip pienligė, yra dažna sveikatos problema, su kuria susiduria daugelis moterų visame pasaulyje. Statistikos duomenimis, maždaug 75% moterų bent kartą gyvenime patiria šią infekciją. Tai viena iš labiausiai paplitusių makšties infekcijų, užimanti antrą vietą po bakterinės vaginozės. Pienligė pasižymi ypač nemaloniu simptomų kompleksu, įskaitant dirginimą, nemalonias ir kartais gausias išskyras, taip pat stiprų niežulį makšties ir vulvos srityse. Šie simptomai gali smarkiai paveikti moterų kasdienį komfortą ir gyvenimo kokybę, todėl svarbu žinoti, kaip veiksmingai suvaldyti ir gydyti šią būklę.

Pienligės priežastys

Candida – tai natūraliai makšties mikrofloroje gyvenantis mielių grybas, kurio augimą kontroliuoja Lactobacillus (gerosios) bakterijos. Kai organizmas nusilpsta, sutrinka natūrali makšties mikroflora ir sumažėja jos rūgštingumas, dėl ko susidaro palankios sąlygos grybeliams daugintis. Tuomet Lactobacillus bakterijos nebegali tinkamai atlikti savo funkcijos ir Candida kiekis gali išaugti iki perteklinio lygio, sukeldama pienligės simptomus.

Pienligė gali kilti dėl įvairių priežasčių:

  • Antibiotikų vartojimas. Šie vaistai sumažina gerųjų bakterijų kiekį makštyje.
  • Hormoninis disbalansas. Pokyčiai nėštumo, žindymo laikotarpiu ar menopauzės metu (arba vartojant kontraceptines tabletes) gali pakeisti pusiausvyrą jūsų makštyje.
  • Cukrinis diabetas. Jei diabetas nėra kontroliuojamas, padidėjęs cukraus kiekis makšties gleivinėse gali sudaryti palankias sąlygas mielių grybeliui daugintis.
  • Silpna imuninė sistema. Sergant ŽIV ar turint kitą imuninės sistemos sutrikimą, Candida grybelis gali plisti nekontroliuojamai.
  • Parfumuotus higieninius produktus (galūnės).  Šių produktų naudojimas gali pakeisti PH pusiausvyrą makštyje. 
  • Lytiniai santykiai. Nors vaginalinė kandidozė nelaikoma lytiškai plintančia infekcija, ji gali būti perduodama per lytinį kontaktą. 
  • Stresas. Dėl streso silpsta imuninė sistema, dėl to Candida grybelis, kaip ir kiti organizmai, reaguoja į stresą.

Candida albicans — tai dažniausiai pasitaikanti grybelių rūšis, sukelianti grybelines infekcijas. Tačiau, kai pienligė pasikartoja daugiau nei kelis kartus per metus arba infekcija yra atspari standartiniam gydymui, būtina įvertinti galimybę, kad infekciją sukėlė kita Candida atmaina. Paprastai šis grybelis gyvena kūno viduje (pavyzdžiui, burnoje, gerklėje, žarnyne, makštyje) ir ant odos, nekeliant jokių sveikatos sutrikimų. Tačiau esant tam tikroms sąlygoms, grybelis gali pradėti aktyviai daugintis ir sukelti kandidozę.

Pienligės simptomai

Pienligės simptomai gali skirtis nuo lengvų iki labai sunkių, o kai kurios moterys netgi gali nejausti jokių požymių, nepaisant turimos infekcijos. Šios būklės simptomai yra įvairūs ir gali apimti šiuos nemalonius pojūčius:

  • niežulys ir dirginimas makštyje bei lyties organų srityje;
  • deginimo pojūtis, ypač lytinių santykių metu arba šlapinantis;
  • paraudimas ir patinimas lyties organų srityje;
  • skausmas ir jautrumas makštyje;
  • išbėrimas makštyje;
  • tirštos, baltos, bekvapės makšties išskyros, primenančios varškės tekstūrą;
  • vandeninės makšties išskyros.

Kartais, ypač sudėtingesniais atvejais, gali atsirasti makšties sienelių įtrūkimai. Jei pienligė pasikartoja keturis ar daugiau kartų per metus, tai gali reikšti lėtinę formą, kurią svarbu stebėti ir gydyti, kad būtų išvengta ilgalaikių komplikacijų.

Kaip išsitirti pienligę

Pagrindinis būdas diagnozuoti pienligę yra apsilankymas pas ginekologą, kurio metu atliekama išsami apžiūra ir tyrimai. Dažnai ši infekcija nustatoma jau per pirmąjį standartinį ginekologinį vizitą, kuomet yra atliekama dubens apžiūra. Norint patvirtinti diagnozę, gydytojas paprastai ima tepinėlio mėginį iš makšties, kuris vėliau siunčiamas į laboratoriją išsamiam ištyrimui. 

Kai pienligės simptomai neišnyksta arba pasikartoja kelis kartus per metus, gali būti, kad priežastis slypi kitoje Candida grybelio atmainoje. Tokiu atveju laboratorinis tyrimas tampa svarbiu įrankiu, padedančiu nustatyti kuri Candida rūšis yra atsakinga už užsitęsusius arba atsparius gydymui simptomus. Šio tyrimo rezultatai leidžia gydytojams pasiūlyti tikslingą ir veiksmingą gydymo planą, orientuotą į konkrečiai identifikuotą patogeną, suteikiant pacientams didesnę tikimybę greitam ir efektyviam pasveikimui.

Pienligė vyrams

Nors dažniausiai pienligė kamuoja moteris, kartais nuo jos nukentėti gali ir vyrai. Daugeliu atvejų ši infekcija perduodama lytinių santykių metu, nors ji nėra laikoma lytiškai plintančia liga. Vis dėlto, pienligė gali atsirasti ir be lytinių santykių, nes, panašiai kaip moterų, vyrų organizme natūraliai yra tam tikras kiekis Candida albicans grybelio. Jeigu aplinkybės tampa palankios, šis grybelis gali pradėti aktyviai daugintis.

Kandidozė vyrams gali būti mažiau simptomatiška nei moterims, tačiau tai nereiškia, kad ji nekelia jokio diskomforto. Vyrai taip pat gali patirti šiuos nemalonius simptomus:

  • paraudimas ir baltos dėmės išilgai varpos;
  • įtrūkusi varpos galvutės oda;
  • tirštos, baltos išskyros po varpos galvutės odele ar kitose odos raukšlėse;
  • niežulys, deginimo pojūtis šlapinantis;
  • skausmas ar diskomfortas lytinių santykių metu.

Urologas arba šeimos gydytojas paprastai gali diagnozuoti šią būklę jau per pirmąjį vizitą ir skirti atitinkamą gydymą. Lengvesniais atvejais gydytojai dažnai rekomenduoja vietinio veikimo preparatus, pavyzdžiui, antigrybelinius tepalus. Sunkesniems atvejams gali būti skirti antibiotikai, siekiant efektyviai kontroliuoti infekciją.

Pienligė nėštumo metu

Pienligė nėštumo metu yra gana įprasta ir pasireiškia iki 30% nėščių moterų dėl padidėjusio estrogeno kiekio, kuris sukuria palankesnes sąlygas grybelio dauginimuisi. Jei yra įtariama ši infekcija, būtina pasitarti su gydytoju, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė. Nėštumo metu pienligės gydymas skiriasi nuo įprastinio, nes geriamieji priešgrybeliniai vaistai yra draudžiami dėl galimos žalos besivystančiam vaisiui. Tačiau vietinio veikimo vaistai, skirti pienligės gydymui, yra laikomi saugiais nėštumo laikotarpiu.

Nors pienligė kūdikiui nėra pavojinga, per gimdymą gali būti perduodamas Candida grybelis. Tai gali sukelti bėrimą ir burnos pienligę naujagimiui. Norint išvengti šių komplikacijų, svarbu pradėti gydymą kuo greičiau.

Pienligės gydymas

Pienligės gydymas yra pritaikomas pagal simptomų sunkumą ir infekcijos pasikartojimo dažnumą. 

  1. Lengviems ir vidutinio sunkumo simptomams bei retiems atvejams:
  • Vietinio veikimo antigrybelinių vaistų naudojimas – 3-7 dienas naudojami vaistai dažniausiai efektyviai pašalina infekciją. Šie vaistai gali būti prieinami kaip kremai, tepalai ir žvakutės, daugelį iš jų galima įsigyti be recepto.
  • Vienkartinių dozių vaistas: Vienkartinė dozė vartojama per burną, gali būti skiriama esant sunkesniems simptomams, su galimybe pakartoti dozę po trijų dienų. Nėštumo metu šis metodas nerekomenduojamas.

Jei gydymas nepadeda ar simptomai grįžta per du mėnesius, būtina vėl kreiptis į gydytoją.

  1. Sunkiems simptomams ar dažnai pasikartojančioms infekcijoms:
  • Ilgalaikis vietinio veikimo antigrybelinių vaistų naudojimas: Kasdienis antigrybelinio vaisto vartojimas iki dviejų savaičių, kurį seka tolimesnis vartojimas kartą per savaitę, iki 6 mėnesių. 
  • Daugiadozis vaistas: vartojama keletas dozių per burną. Nėščioms moterims šis gydymo būdas nerekomenduojamas.

Pienligės prevencija ir priežiūra

Pienligė yra dažnai pasitaikanti problema, todėl jos prevencija ir tinkama priežiūra yra svarbios kiekvienai moteriai. Siekiant išvengti ar suvaldyti šios būklės simptomus, yra keletas veiksmų, kurie gali padėti palaikyti sveiką makšties mikroflorą ir sumažinti infekcijos atsiradimo riziką. Štai keletas pagrindinių rekomendacijų, kaip efektyviai rūpintis savo sveikata ir išvengti pienligės:

  • Vengti tamponų naudojimo: Naudojant makšties kremus ar žvakutes, nederėtų naudoti tamponų, nes jie gali sugerti vaistą; geriau naudoti higieninius paketus.
  • Dėvėti laisvus medvilninius drabužius: Rekomenduojama vengti nailono ir kitų medžiagų, kurios palaiko kūno šilumą ir drėgmę, nes tai gali pabloginti būklę.
  • Miegoti be apatinių: Tai padeda odai kvėpuoti.
  • Malšinti niežėjimą šaltu kompresu ar vėsiomis voniomis: Taip išvengiama didesnio dirginimo ar infekcijos.
  • Plauti makštį tik kartą per dieną: Naudoti paprastą vandenį ar švelnų, nekvapnų muilą ir visada džiovinti oru.
  • Keisti drėgnus ar šlapius drabužius kuo greičiau: Tai padeda išvengti drėgmės kaupimosi.
  • Susilaikyti nuo lytinių santykių iki gydymo pabaigos: Naudojant vaistus makšties ertmėje, būtina atsiminti, kad lytiniai santykiai gali sulėtinti sveikimo procesą. Be to, kai kurie vaistai gali mažinti latekso, naudojamo prezervatyvuose ar diafragmose, veiksmingumą, dėl ko šios kontracepcijos priemonės tampa mažiau patikimos.

Pienligės simptomai ir gydymas neabejotinai kelia daug klausimų, tačiau tinkamai supratus ir pritaikius prevencijos bei gydymo metodus, ši būklė gali būti kontroliuojama. Nors kai kurioms moterims pienligė gali pasireikšti be simptomų, dažniausiai ji sukelia niežėjimą, deginimą, ir diskomfortą, kurie gali gerokai pabloginti gyvenimo kokybę. Svarbu žinoti, kad pienligę gali išprovokuoti įvairūs veiksniai, įskaitant antibiotikų vartojimą, hormonų svyravimus, ar netgi stresą, todėl būtina stebėti savo kūno pokyčius ir esant įtarimui kreiptis į ginekologą. Įvairūs gydymo būdai, pradedant vietinio veikimo preparatais ir baigiant sisteminiu gydymu, gali greitai atkurti komfortą ir sveikatą.